reede, 26. november 2010

Rukkileib


Taon nüüd samasugust trummi nagu kõik leivaküpsetajad, aga tõesti on võimalik seda eestlaste jaoks nii armsat rukkileiba väga lihtsate vahenditega kodus küpsetada. Ühtegi spetsiaalset asja soetada vaja pole, samuti ei pea ahjust tulnud leivale pai tegema ega rääkima, kuidas nüüd on selles vägi sees. Alljärgnevast kogusest saab 2 leiba.

Vaja läheb:

800-900 g ökorukkijahu
800 ml käesooja vett
3 spl käesooja juuretist
3 tl peensoola
1,5 dl suhkrut
pool peotäit köömneid (linaseemneid, päevalilleseemneid, pähkleid, rukkihelbeid, rosinaid ...)
Määrimiseks taluvõid

Tee nii:

Sega õhtul suures kausis vesi ja juuretis, lisa pool jahukogusest ning pane sooja kohta rätiku alla hommikuni (umbes 12-16 tunniks) hapnema. Järgmisel päeval lisa ülejäänud jahu ja maitseained ning sega korralikult. Pane taigen võiga määritud keeksivormi umbes poole või 2/3 ulatuses ning silu märja käega tainas ühtlaseks. Jäta taigen mõneks tunniks kerkima. Küpseta leiba esimesed 15 minutit ca 250 kraadi juures, kuid ära ust paota. Seejärel küpseta 220 kraadi juures 15 minutit, 200 kraadi juures 15 minutit ja 180 kraadi juures 20-30 minutit. Kui ahi kipub pealt kõrvetama, pane leibadele peale esimest temperatuuri alandamist hõbepaber peale. Kummuta leivad märjale rätiku ja mässi sisse. Lase mõni tund jahtuda. Leib säilib vähemalt 2 nädalat rätiku ja kilekoti sees (aga tõenäoliselt pannakse varem nahka).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar