
Täiesti omamoodi, rõõmsalt oranž ja mõnusalt hapukas moos valmib raberberist, porgandist ja apelsinist. Üldjuhul oleneb suhkru kogus sellest, kas säilitad moosi külmikus - 1kg värske kraami kohta ca 400 grammi suhkrut, või keldris - 1kg kohta ca 600 grammi suhkrut. Aga kui ikka moos on liiga hapu, siis lisa suhkrut juurde.
Vaja läheb:
2/5 osa rabarberit
2/ 5 osa porgandit
1/5 osa apelsini
Suhkur
Tee nii:
Koori porgand, lõika väikesteks seibideks ning pane nii vähese veega keema kui võimalik. Koori ja tükelda rabarber ning puhasta apelsin nii, et alles jääb vaid viljaliha. Soovi korral võid riivida ka apelsinikoort. Kui porgandid on peaaaegu pehmed, lisa raberber ning 5 minuti pärast ka apelsin (ja apelsinikoor). Keeda moosi tasasel tulel pidevalt segades ca 15 minutit. Tõsta moos pliidilt ning püreesta saumikseriga. Lisa suhkur ja jätka keetmist veel 5 minutit. Ära unusta ka vahtu eemaldada. Tõsta moos purki ja lase ööpäev jahtuda.
Moosi saab varieerida nii, et apelsini asendad banaaniga. Vastavalt siis maitsemuutus.
VastaKustutaLihtsamaks teeb elu see, kui keedad varajasest rabarberist n.ö. baasmoosi. Sügisel kui valmivad ilusad kodumaised porgandid (sooviatavalt koduaia magusad!), siis saad uuesti moosi kallale asuda nii, et lisad juba kevadel valmistatud rabarberihoidise. puhas rabarberimoos raisku ei lähe, nii et tee seda hulgem - sellest on imelihtne talvel kisselli teha.
Toivo